In a recent Q&A on the FacilityCare website, consultant Brad Keyes answered a question about smoke compartment barrier doors.
Q: Are smoke compartment barrier doors and frames required to have a fire-rating label?
A: No. This seems to be a difficult issue for many people (including surveyors) to grasp. According to section 19.3.7.5 of the 2000 Life Safety Code (LSC), and section 19.3.7.6 of the 2012 LSC, doors in smoke compartment barriers are required to be 1¾-inches thick, solid-bonded, wood-core doors, or be of construction that resists fire for at least 20 minutes. This does not mean the door and frame must be fire-rated. It only means the door must be of construction that resists fire for at least 20 minutes.
What To Know Now About OSHA's Updated Hazcom Rule
HealthSource of Ohio and UC Health Partner for New Medical Office Building
NorthShore Health Centers Investigates Data Security Incident
Healthcare Ransomware Attacks Reach Record High in Q3 2026
Bon Secours Mercy Health Acquires Fauquier Health