Shred bin Q&A

In a recent Q&A on the FacilityCare website, consultant Brad Keyes answered a question about shred bins


In a recent Q&A on the FacilityCare website, consultant Brad Keyes answered a question about shred bins. 

Q: Are shred bins required to have an FM Global fire rating in a hospital? It seems like the Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) requires it, but the Life Safety Code (LSC) does not.

A: Shred bins are required to have an FM Global fire rating in a hospital. The 2000 LSC treats these containers as waste containers, and section 19.7.5.5 says that if these containers exceed 32 gallons in capacity, they must be stored in a room designated as a hazardous area. The 2000 LSC does not require these containers to be listed or approved by any organization such as UL or FM Global.

Read the full answer. 

 



November 20, 2014


Topic Area: Safety


Recent Posts

Hospitals as Energy Microgrids: Ensuring Power Grid Independence

Resilient hospitals could become energy microgrids that generate, store and managing electricity while remaining connected to the wider grid.


Baystate Health Integrates Baystate Mercy Hospital into System

Over the past seven months, Baystate Health has been preparing to integrate Baystate Mercy Hospital and its affiliated clinics.


HCA Healthcare Reports Cybersecurity Incident

The organization identified suspicious activity on Aug. 12, 2026, and took steps to secure the affected systems.


How Retail Design Can Improve the Healthcare Patient Experience

Healthcare facilities can adapt retail design principles to improve patient comfort, streamline check-in and reuse existing spaces.


Jefferson Health Breaks Ground on Lehigh Valley Hospital—Coopersburg

It is expected to open in late 2027.


 
 


FREE Newsletter Signup Form

News & Updates | Webcast Alerts
Building Technologies | & More!

 
 
 


All fields are required. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.